Uwieńczeniem okresu wegetacyjnego każdej uprawy jest zbiór plonów. Wysokość osiągniętego plonu stymuluje nie tylko profesjonalna agrotechnika, zastosowanie nowoczesnego i precyzyjnego sprzętu, lecz niezaprzeczalny wpływ mają osiągnięcia genetyki i hodowli roślin, przekładające się na wytworzenie nasion roślin o najwyższym potencjale plonowania.
Z tej okazji Syngenta Polska Sp. Z o. o. oraz Gospodarstwo Rolne Mirosława i Ryszard Szopa zorganizowali warsztaty polowe przy ‘Fermie Messa’ w Mieni.
W warsztatach udział wzięła m. in. firma ROL – BRAT z Węgrowa.
Uczestnicy mieli okazję do podsumowania plonowania kukurydzy, wymiany doświadczeń oraz dokonania analizy zagrożeń w uprawie kukurydzy, porównania wydajności odmian i czynników wpływających na wartość pokarmowa kiszonki.
Organizatorzy umożliwili również prezentację maszyn i wypowiedzi ekspertów, którzy omówili w/w zagadnienia. Na zakończenie uczestnicy szkolenia mogli udać się na poczęstunek przy występie lokalnego zespołu muzycznego.