Dnia 28 listopada 2015 roku w Klubie Kulturalne Zacisze odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez Panią Krystynę Mikoda z Koła Gospodyń Wiejskich z Cegłowa. Po gotowanym na poprzednim spotkaniu paprykowym Leczo tym razem uczestnicy uczyli się przygotowania oryginalnych pierogów według przepisu Pani Krystyny. Takie pierogi przyrządzali jej rodzice w miejscowości Usznia koło Lwowa na Ukrainie. Tym razem warsztaty były międzypokoleniowe, Mikołaj wraz z młodszą siostrą Leną bardzo pracowicie pomagali dorosłym w przygotowaniu potrawy. Zabawy było mnóstwo, ale najlepiej dzieciom podobało się wyrabianie ciasta
i lepienie pierogów. Podczas degustacji wszyscy zachwycali się wyśmienitym smakiem przyrządzonych w takim składzie „kucharzy” pierogów, odmiennym od tradycyjnie znanych „ruskich”. Zachęcam do przygotowania tych specjałów w domu według przepisu zamieszczonego poniżej. Gwarantowana uczta dla podniebienia ! Na następne „Regionalne kulinaria” zapraszam już po Świętach Bożego Narodzenia w ostatnią sobotę stycznia tj. 30.01.2016 r. o godz. 10.00
Tadeusz Lempkowski