Przejdź do treści
Jesteś tutaj:   Strona główna   »   Aktualności   »   Regionalne Kulinaria
Regionalne Kulinaria
Regionalne Kulinaria
30 lis 2015

Dnia 28 listopada 2015 roku w Klubie Kulturalne Zacisze odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez Panią Krystynę Mikoda z Koła Gospodyń Wiejskich z Cegłowa. Po gotowanym na poprzednim spotkaniu paprykowym Leczo tym razem uczestnicy uczyli się przygotowania oryginalnych pierogów według przepisu Pani Krystyny. Takie pierogi przyrządzali jej rodzice w miejscowości Usznia koło Lwowa na Ukrainie. Tym razem warsztaty były międzypokoleniowe, Mikołaj wraz z młodszą siostrą Leną bardzo pracowicie pomagali dorosłym w przygotowaniu potrawy. Zabawy było mnóstwo, ale najlepiej dzieciom podobało się wyrabianie ciasta

i lepienie pierogów. Podczas degustacji wszyscy zachwycali się wyśmienitym smakiem przyrządzonych w takim składzie „kucharzy” pierogów, odmiennym od tradycyjnie znanych „ruskich”. Zachęcam do przygotowania tych specjałów w domu według przepisu zamieszczonego poniżej. Gwarantowana uczta dla podniebienia ! Na następne „Regionalne kulinaria” zapraszam już po Świętach Bożego Narodzenia w ostatnią sobotę stycznia tj. 30.01.2016 r. o godz. 10.00

Tadeusz Lempkowski

Przepis na pierogi z Uszni

 

Mapa gminy Cegłów | System Informacji Przestrzennej
Mapa gminy Cegłów | System Informacji Przestrzennej
pomagamy_ukrainie
pomagamy_ukrainie
ckm
ckm
ostrzeenia
ostrzeenia
SMS
SMS
transport_publiczny
transport_publiczny
e-Usługi
e-Usługi
kiedy_smieci
kiedy_smieci
kalendarz
kalendarz
baner_msza
baner_msza
Sprawdź kolejki
Sprawdź kolejki
Cegłów na Facebook’u
Cegłów na Facebook'u
Regionalia Gminy Cegłów
Regionalia Gminy Cegłów
Cegiełka
Cegiełka
System rozliczeń za wodę
System rozliczeń za wodę
baner-hala
baner-hala
cgn
cgn
Klub Kulturazne Zacisze
Klub Kulturazne Zacisze
Fundusze Norweskie
Fundusze Norweskie
pse
pse
akademia_kompetancji
akademia_kompetancji
banery_sojka
banery_sojka
deklaracja
deklaracja
cyber
cyber