W czwartek 23 listopada 2017 r. w Wiosce kulinarnej w Podcierniu odbyły się warsztaty serowarskie, zorganizowane przy współpracy Gminy Cegłów z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego. Udział w wydarzeniu wzięło 50 pań z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Cegłów, które dzięki spotkaniu wzbogaciły swoją wiedzę nt. samodzielnego wykonywania w warunkach domowych różnych rodzajów serów, w tym sera koziego. Warsztaty oficjalnie otworzył Wójt Gminy Marcin Uchman. Zajęcia podzielone były na dwa panele. Pierwszy – teoretyczny nt. mleka i jego produktów był wprowadzeniem do części praktycznej, podczas której uczestnicy uczyli się wytwarzania sera. Następnie poznali tajniki produkcji ricotty z wykorzystaniem powstałej serwatki. Całość zwieńczyła degustacja przygotowanych serów oraz poczęstunek z produktów tradycyjnych i regionalnych, przygotowany przez Gospodarstwo p. Grażyny Stelmachowskiej przy wsparciu KGW Podciernie. Serdeczne podziękowania należą się p. Krzysztofowi Jaworskiemu – serowarowi żuławskiemu, który wspaniale poprowadził warsztaty. Były one doskonałą okazją do zdobycia ciekawej, praktycznej wiedzy.
Na realizację zadania Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego udzielił wsparcia finansowego w wysokości 2750 zł brutto.